• Şuradasınız
  • Anasayfa
  • Yurtdışı
  • 10 yıllık bilgisayar mühendisi, İrlanda’da rahat bir hayat sürebilir mi?

10 yıllık bilgisayar mühendisi, İrlanda’da rahat bir hayat sürebilir mi?

Soru: Merhaba İlhan,

Dublin üzerine araştırırken sizin bloğunuza denk geldim. Yararlı bilgiler var.
Ben Bilgisayar Mühendisiyim ve 2002’den beri yazılım işi ile uğraşıyorum. Geçenlerde bir head hunter tarafından Dublin’de iş olduğunu ilgilenip ilgilenmeyeceğimi sordu. Tam o sıralarda da “ben bu ülkeden gidecem, bu şehirden (İstanbul) gideceğim” dediğim zamanlardı ve ben de ilgilenirim dedim.
Şirketin ismi ve maaş olarak bir detay vermediler. Bu yüzden oradaki yaşam şartları İstanbul’daki gibi pahalı mı?
İstanbul’da benim canımı sıkan şeyler şunlar:
1. İnsanların birbirlerine olan tavırları
2. Aldığın maaş ile rahat bir yaşama sahip olamaman. daha iyi bir eve çıkmak için ciddi paralar üzerinden konuşman gerekiyor
3. Son dönemdeki ülke durumları
4. Ve çalıştığın yerde senin üzerinden yapılan senaryolar:  ben bu adama en az maaşı nasıl veririm, bu adamı nasıl pasif duruma çekerim v.b.. Bu ülke yaşın ilerliyorsa ya yönetici olacaksın ya da kendi işini kuracaksın.
Evliyim ve 8 aylık bir kızım var. Hedefim, dublex evim olsun, bahçem olsun. Kızıma iyi bir eğitim, ve spor imkanlarını sunabileyim ve ufku açık bir insan olsun. motorsikletim, 4×4 aracım olsun. Orada da bir yaşam savaşına girmeyeyim. ( eh ehe herkesin hayali diyebilirsin )
İstanbul’da da motorum var, focus arabam var. Ama tüm bunların ayrıca otopark parası, benzin parası vergisidir v.b. bir sürü götürüsü oluyor ve yine eve hapis kalman gerekiyor ve ay sonunu çıkartmaya çalışıyorsun.
Böyle bir kafa var bende ve irlanda dublin bunun için ideal midir? yoksa istanbuldaki gibi aynı sıkıntıları mı yaşayacağım?
Şimdiden teşekkürler
Cevap: Selamlar, öncellikle içten bir mail yazmışsınız. Becerebilirsem, aynı içtenlikle cevaplamaya çalışacağım.Linkedin üzerinden gelen Head Hunter teklifleri konusunda, çok dikkatli olmak gerektiğini düşünüyorum. Bir çoğunun içi boş ilanlar olduğu konusunda genel bir kabul var. Fakat; olaya başka bir yönden bakarsak, sizin zaten 11 yıllık bir tecrübeniz var. Bu kadar tecrübe varken eğer ingilizceniz de yeterli düzeyde ise oradan iş teklifi almanız çok garipsenmeyecek bir durum. Bulunduğum süre içinde bir firma da kısa bir süre çalışma ve bir çok iş görüşmesi yaptığım için aslında genel durumu görebiliyorum. Tecrübeli bir Bilgisayar Mühendisi orası için bulunmaz bir nimet fakat; çalışma izni olan bir Bilgisayar Mühendisinden bahsediyoruz. Ülkemiz malesef, henüz Avrupa Birliği’ne giremedi ama giren birçok ülke var ve mevcut ülkeler de aslında bir nevi bir iş gücü potansiyeli oluşturuyor. Tabi ülkemizdeki yazılım çalışanları, avrupa’da çalışanlara göre çok daha kaliteli diyebilirim. Burada yapmanız gereken, size çalışma izni sağlayacak bir firma bulmanız. Bu durum çok zor mu? 2 ay öncesine kadar çok zordu. Firmalar nedense bu tarz bir eleman alımı yapmayla uğraşmak istemiyordu. Ancak, İrlanda’da alınan yeni yasa ile birlikte, artık bir firmadan iş teklifi almanız durumunda kendiniz çalışma izni için başvurabileceksiniz. Bunun da maliyeti 2 yıl için 1000 Euro civarıdır. Özellikle iş konusunda, çalışma izni konusunda çok ince eleyip sık dokuyun.

Hayat tabi ki çok daha pahalı, ada olduğu için özellikle ev fiyatları fahiş düzeyde diyebiliriz. Biz orada giriş kat, 3+1 ev kiralamıştık. Evin aylık kirası 1000 Euro idi ve Ballymun denen bu muhit, Dublin’in en kötü muhitidir. Ekonomik açıdan güçsüz ya da öğrenciler kaldığı bir yer. Sizin hayalini kurduğunuz ev ise en aşağı 2000 Euro olacaktır. Bu konuda daft.ie sitesinden araştırma yapabilirsiniz.

Peki maaş olarak ne kadar alırsınız? Benim tahminlerime göre 3500-6000 Euro arası bir maaş alabilirsiniz. Bu maaş ile geçinip geçinemeyeceğinizi ya da oradaki hayat şartlarını değerlendirmek için 1 Euro = 1 Türk Lirası mantığını kullanabilirsiniz. İstanbul’da 2000 TL, dubleks evde kalamazsınız ya da çok şehir dışına doğru kalabilirsiniz. Dublin zaten küçük bir şehir olduğu için bence o rakama şehrin içinde hayal ettiğiniz gibi bir evde kalırsınız. Kaldı ki orada merkez hariç tüm evler zaten iki katlıdır. Dediğim gibi Türk Lirası üzerinden bir kıyaslama yaparsak, Dublin çok pahalıdır. Fakat orada kazandığınız ile kıyaslarsak, orta sınıf bir ayarda olursunuz. Araçlar ve motora gelince, bunlar orada çok pahalı değil. Biraz çalıştıktan sonra ya da kredi ile bunlara da sahip olabilirsiniz.

İnsanların birbirlerine olan tavırlarından şikayetçiyseniz, doğru orası bizim buradan bazı konulardan çok medeni ama tam tersi oranın da yardımlaşma konusunda da soğuklar. Belki kimse banka sırasında, önünüze geçmeye çalışmaz ama birisi elinizden telefonu alıp kaçabilir. Dublin’de sokaklarda binlerce işsiz genç var. Bunlar genellikle kapkaç, hırsızlık gibi işler yaparak mafyacılık oynuyorlar. O nedenle medeni ama çokta güvenli değil. Heran sarhoş bir Irish gelip size, defolup gidin bu ülkeden ya da burası bizim diye bağırabilir. Açıkçası tip olarak bir Irishlere benzediğim için çok sorun yaşamadım ama özellike konuşmadan fark edilince, onların sizi ülkelerinde istemediklerini hissediyorsunuz. Orta yaş ve üstü ise gayet iyidir. Onlar yardımcı olmaya çalışırlar. (En azından adres konusunda)

Dublin’de bir ev sahibi olmanız çok zordur. Ada olduğu için ev almanız da bir hayli zor olacaktır. Fakat maaşınız 10.000-15.000 Eurolara geldiği zaman kredi alarak bir ev sahibi olabilirsiniz. Bu bakımdan İstanbul’dan çok farklı değildir. Sadece yaşadığınız ev daha iyi olur.

Ülke görüş olarak çok rahattır. Fakat bu rahatlık sizin huzurunuzu kaçırabilir. Mesela İstanbul’da eşinizle gidebilecek bir çok yer bulabilirsiniz. Ancak Dublin’de gidilebilecek yegane yerler bar ve publardır. Buralarda da genellikle içkinin dozunu kaçıran Irishler, kendi alıştıkları gibi rahat davranabilirler. Biz kültür olarak gelip biri eşimize yaklaşmaya ya da biranda alıp dans etmeye, öpmeye kalkması durumunda direk olarak kavga ederiz. Orada ise bu çok alışılagelmiş bir durumdur. Eğer ki kavga ederseniz, sizin tarafınızda kimsenin olmayacağını da göze almalısınız. Tabi ki kesin böyle olur diye bir şey yoktur. Fakat; haftada bir kere gidilmesi durumunda dahi olacak olan budur. Çünkü Dublin’in de yegane hedef içmektir. Her şeyi unutacak kadar içmek.

İş yerlerinde Türkiye’de olduğu gibi bubi tuzakları olmayacaktır. Hak ettiğiniz parayı da alacağınızı düşünüyorum. Ama dediğim gibi büyük bir kültür yozlaşması olduğunun da bilincinde olarak gitmenizi tavsiye ederim. Hatta bunla ilgili olarak yaşadığım bir olayı da anlatayım. Eğer giderseniz Dublin’in en meşhur köprüsü O’Connell Bridge üzerinde akşam 10 gibi arkadaşlarla yürüyüş yapıyorduk. Bir kadının yerlerde kıvrandığını gördüm, belli ki içki komasına girmiş ya da girmek üzereydi. Bilinci kapalı, sadece kıvranıyordu. Kendi adıma ambulans arayıp çağırdım. Fakat; o köprüden yüzlerce insan geçerken, bir tanesinin bile durup bakmaması, yardım etmemesi bana biraz daha ülkemin değerini gösterdi. Orada birçok kişinin zor duruma düştüğüne ve arkadaşlarının dahi çokta ilgilenmediğine şahit oldum. Modernliğin bu tarafını da unutmamanızı öneririm.

Ben bir süre sonra döndüm. Bir arkadaşım orada kaldı. Kendi adıma ben yaşanacak bir şehir olarak görmedim. Bunun en büyük nedenleri yukarıda da saydığım gibi kültür yozlaşması ve ikinci sınıf insan muamelesi yapılmasıdır. Orada iken bir Irish’in her zaman sizden daha değerli olduğunu sık sık hissedersiniz. Tüm bunları göze alırsanız, yanınıza bir de şemsiye almayı unutmayın çünkü Irlanda’da 9 ay her gün yağmur yağar. Hava hep kapalı ve soğuk, kalorifer sistemli gazlı ve pahalıdır. En düşük internet hızı 55 MB olduğu için film arşivi yapmaz, istediğinizi 5 dk içinde indirip izlersiniz. Burger King’de yediğiniz Whopper’ın bura ile alakası yoktur. Çok daha büyük ve lezzetlidir. Yani hem güzel hem kötüdür İrlanda. Elimden geldiğince tecrübelerimi yazdım, yine aklınıza birşeyler takılırsa sorarsınız.

Hep Dublin’den bahsettim. Bir de Galway vardır. Oralar daha da küçüktür, ben ailemle vakit geçiririm, dışarda çok yapacak bir şey olmasa da olur derseniz. Orada fiyatlar daha da ucuz olur.

Umarım herşey gönlünüzden geçtiği gibi olur.

Bol şanslar.

Benzer Yazılar

Henüz yorum yapılmamış

Yorum Yazın

Su elementleri kullanabilirsiniz : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Arama
RSS
Beni yukari isinla