Bu aralar benim de en çok üzerinde durduğum konu, uyku süresi nasıl kısaltılabilir? Nasıl kendimize daha çok vakit ayırarak, ufakta olsa bir fark yaratabiliriz. Kendi adıma söylemem gerekirse, çalışmaya başladıktan sonra, işten eve geliyorum. Yemek, gazete ve haberler, bazen biraz kitap okuduktan sonra o gün bitmiş oluyor. Yarın kalktığımızda ise yine işe dönmüş oluyoruz. Kezâ haftasonları da, tek nefes aldığımız yer olarak çok hızlı geçiyor.
Peki nasıl kendimize daha fazla vakit ayırabiliriz? Nasıl kendimizi daha fazla geliştirebiliriz? İşte bunun tek yolu, diğer canlıların yaptığı gibi az uyumaktan geçiyor. Bize öğretilmiş olan; az uyursan hasta olursun, yorgun olursun gibi bilime ve mantığa dayanmayan bu sav yüzünden hepimiz saatlerce uyuyoruz. Zaten kısa olan ömrümüzün 1/3 uyararak geçirmek çokta mantıklı bir hareket değil. Kaldı ki neredeyse insan hariç tüm canlılar güneşin doğuşundan biraz önce kalkıyor. Peki biz neden uyuyoruz?
İnsanlar olarak ortaya çıkardığımız saat nedense, 7-8’den önce kalkmanın sanki çok erken uyanmakmış gibi olduğunu bizim zihnimize kazımış durumda, hal böyle olunca, erken uyansak bile psikolojimiz bizi engelleyip, öğrenilmiş alışkanlık olarak uyumaya devam ediyoruz. Birçok insan günün en az 8-10 saatini uyararak geçiriyor, bu da demek oluyor ki, bize sadece 14 saat kalıyor. Bunun 9 saati mesai süresi ve 1 saat yemek molası ile birlikte 10 saati iş yerinde, birçok kişinin 2 saatide yolda geçtiği için geriye sadece 2 saat kalıyor. Bununda içinden ihtiyaç molalarını çıkarmanız durumunda, size ait en ufak bir zaman kalmıyor.
Vucudun dinlendiği, melotonin hormonun salgılandığı saat aralığı ise 12-4 arasıdır. Bu demek oluyor ki; biz bu saatler arasında mutlaka uyumalıyız. Peki bu yeterli olur mu? 4 saat bir çok kişi için yeterli olabilir ancak bünyesi zayıf kişilerde dikkat dağınıklığı, halsizlik gibi durumlar ortaya çıkabilir. Peki o halde ne yapmalıyız? Kademeli olarak deneyerek, bizim için ideal uyku süresini keşfetmeliyiz. Bunu nasıl yaparız? Normalde 8 saat uyudunuzu varsayarak anlatıyorum.
- İlk hafta 7,5 saat uyumalısınız,
- İkinci hafta 7 saat uyumalısınız,
- Üçüncü hafta 6,5 saat uyumalısınız,
- Dördüncü hafta ve sonrası artık 15’er dakikalık periyotlar halinde düşmeye devam edebilirsiniz.
Ne zaman ki kendinizi gün boyu yorgun hissettiniz bir üst periyota geçerek o kadar uyumanız gerektiğini anlacaksınız. Şuan günde 6,5 saat uyuyorum. Buna haftasonları da dahil ancak asıl istediğim süre 5,5 saat, tabi bu isteme ile ilgili değil tamamen bünye ile alakalı bir durumdur. Buradaki en büyük düşmanlarınızdan biri de kendi nefsinizdir. Çünkü uyku reddedilemeyecek kadar cezbedici bir güzelliğe sahiptir. Özellikle yavaş yavaş yaklaştığımız kış aylarında, sıcak yatağı bırakıp kalkıp çalışmaya başlamak, gerçek bir irade gerektirir. Tabi bu durum size sadece zaman kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda kendi nefsinize karşı nasıl mücadele edebileceğiniz konusunda da yol göstermiş olur. Dediğim gibi hedefim daima güneşten 10-20 dk önce uyanmak, böylece güneş ile birlikte güne başlayabilirsiniz.
Güneş işe birlikte başladığınız günler kendinizi hiç olmadığınız kadar dinç, mutlu ve huzurlu hissedeceksiniz. Özellikle askerde iken, bu duyguyu bol bol hissetme şansı yakalamıştım. İçinde bulunduğunuz gün size o kadar uzun gelir ki; adeta bitmek tükenmek bilmez. Üstelik günümüzde artık araştırmalarda 6 saatlik uyku ile 8 saat uyku arasında hiç bir dinlenme farkı olmadığı hatta 6 saat uyuyan kişilerin daha sağlıklı olduğunun altını çizmişlerdir.
Şuan 6,5 saat olan uyku düzenimi 5,5 saatlere indirdiğim zaman yine yaşadığım olumlu/olumsuz değişiklikleri buradan paylaşıyor olacağım. Hepimizin bildiği bir söz var ki; Erken kalkan, yol alır 🙂 daha uzun günler yaşamak dileğiyle.
Yorumlar
Sitenizi başka birşey ararken buldum, iyiki bulmuşum. Bende az uyuyup çok iş yapmak isteyenlerdenim. Başarılı insanlar az uyuyorlar. Sadece aptallar 8 saat uyur kitabında başarılı olup az uyuyan insan örnekleri mevcut. Okumanızı tavsiye ederim. Geçen gazetede okudum Mancini 2 saat uyuyormuş. Geri kalan zamanda nerde hata yaptım, stratejiler gibi şeylere kafa yoruyormuş. Blogunuzda güzel yazılar var. Artık sıkı bir takipçinizim. Yazı içinde teşekkürler. 🙂
İlginiz için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz kitabı iki yıl önce okumuştum. Çok uyuma alışkanlığı herkesin bilmesine rağmen kabul ettiği bir yanlış.
İlhan bey, başarabildiniz mi? Şuan kaç saat uyuyorsunuz