Özgün işletme yönetim modeli

Günümüzde bazı işletmeler çok hızlı bir büyüme ivmesi yakalarken, bazıları ise kısa süre sonra batma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. İşte bu iki tezat durumun oluşmasının nedeni, işletme yönetiminin izlediği doğru/yanlış politikalardır. Sizlere sermaye sıkıntısı bulunmayan, bir firmanın özgün yönetim modeli ile nasıl başarılı olacağını anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle firmamızın sabit bir strateji modeli olmayacak, yani biz değişen şartlara göre kendini yenileyebilen bir model ele alacağız. Hedeflerimizi üç aylık periyotlar dahilinde sürekli olarak güncelleyeceğiz. İşletme modelimizde ki üç ana unsur bulunacak;

a) Müşteri Memnuniyeti,

b) Çalışan Memnuniyeti,

c) Yönetim.

Müşteri memnuniyeti için, strateji hedeflerimize ekleyeceklerimizi kararlaştıralım. Öncellikle müşteri de güven duygusunun oluşturulması gerekiyor. Bu nedenle yeni kurulan bir firma için referanslar gereklidir. O halde ilk üç aylık hedeflerimizin başına referanslar diye not düşüyoruz.

Referanslar

Firmamız öncellikle piyasada adını duyurması ve güven aşılıyabilmesi için, büyük firma ya da kamu kuruşları ile çalışmalıdır. Bu bağlamda yurtdışı öncelikli olarak, devlet ya da güçlü firmalara uygun fiyatlara iş yapılabilir. Bu fiyat politikası bizim ilk, üç aylık stratejimiz içersinde yer alacaktır.

Güven duygusu sadece referans ile sağlanacak bir olgu değildir. Çeşitli dalları olacaktır, bu dallardan bir tanesi de standartlardır. Genel kabul görmüş, belge ve sertifikalara sahip bir firma, karşı tarafa güven aşılayacaktır. Bu bağlamda; ISO, IEC ve ITU gibi uluslararası  yetkinlik belgelerini almakla olumlu bir adım olacaktır.

Gerekli güveni oluşturduktan sonra, müşteri odaklı çalışabilmemiz için çeşitli raporlamalara ihtiyaç vardır. Bulunduğumuz alanda iş veren müşterilerin, karar vermede ki davranışları dikkatle incelemeliyiz. Rapordan çıkaracağımız sonuçlar, bize müşterimizin davranışları hakkında bir ön bilgi verebilir.

Esnek müşteri modeli

Elimizde bulunan ön bilgiler eşliğinde, bir müşteri modeli oluşturmalıyız. Ayrıca modelin eksik kalan yerlerini doldurmak üzere, müşterimiz hakkında çok detaylı bilgilere sahip olmalıyız. Detaylı bilgilerine sahip olduğumuz müşteriye, ona özel ve esnek tekliflerde bulunabiliriz.

Yazıda belirtilen müşteri, bir birey olmak zorunda değildir. Her hangi bir firma da, her hangi bir devlette yeri geldiğinde müşteri pozisyonunda olabilir.

Marka yaratmak

Firmamız bir çok yetkinliğe sahip oldu fakat; bunu herkesin bilmesi için çeşitli faaliyetler içersine girmemiz gerekiyor. Marka olarak adımızı duyurabilmemiz adına, hedef odaklı reklamlar yapmalıyız. Yani konumuzla alakalı olan tüm etkinliklere sponsorluk, müşteri modelimizin görebileceği tüm alanlarda reklam çalışmaları gibi.

Son geldiğimiz aşamada artık referansları olan, müşterilerin her açıdan güvenebileceği, adı bir çok alanda duyulmuş bir firmayız.

Sıra geldi, tüm bunları sağlarken, çalışan memnuniyetini en üst seviyeye çıkararak, çalışmalardan en yüksek verimi almaya, bunun için de bazı aşamalardan geçmemiz gerekiyor. Çalışanlar için belirleyeceğimiz stratejiler üç aylık değil, genelde uzun vade de geçerli olacak çalışmalardır.

Piyasanın üstü maaş

Firma olarak tüm çalışanlarımızı özenle, alanında yetkin olarak belirledikten sonra, onlara beklentilerinin üzerinde bir maaş teklif etmek, kişiyi işinde mutlu olmaya iten ana unsurlardan bir tanesi olacaktır. Çünkü düşük maaş aldığını düşünen bir çalışanın, daha iyisini bulduğu anda firmadan çıkacağı ve çalıştığı dönemde de işine yeterince kendini veremediği aşikardır. Maaşlar yukarı çekilerek, çalışandan maksimum seviyede verim elde edilmelidir.

Sosyal ortamlar

Çalışanları iş yerinde sıkılmadan ve sanki evindeymiş gibi rahat ettirmek, verimli çalışmayı da beraberinde getirir. Firma çalışanlarına; havuz, spor alanları, eğlence araçları gibi imkanlar sunarak onların, iş yerinden evine gitmelerini engelleyebilir. Böylece vaktinin çoğunu iş yerinde geçiren kişi, işine daha fazla konsantre olabilir.

Saat bağımsız çalışma

Çalışanlarınıza sağladığınız bu ortamın yanı sıra, giriş çıkış saatleri gibi kurallar da koymak yersizdir. Kişi evinden de işlerini görebilmeli  ve gerçekleştirebilmelidir. İş yerine giriş çıkış saatleri ise sadece çalışanı ilgilendiren durumlardır. Çalışanlar isterlerse tüm geceyi iş yerinde ya da evlerinde geçirebilirler. Sizin sağladığınız imkanlar nedeniyle, iş yerinde kendi odalarında çalışmayı tercih edeceklerdir.

Tüm bu sağladığınız faydalar, çalışanlara kendilerini özel hissettirecektir. Böylelikle işinden duyduğu memnuniyeti kaybetmemek adına elinden geleni fazlasıyla yapacaktır.

Yönetim ise sağlanan çalışan ve müşteri memnuniyetini daha verimli hale getirmenin aşamalarını hazırlamaktadır. Yönetimin yapması gereken aşamalar;

Zaman odaklı projeler

Müşteriden alınan tüm projeler yetkin kişilere atanarak, Proje yöneticileri tarafından sürekli olarak takip edilir. Müşteriye işin teslim tarihi net şekilde verilir. Bu tarihten bir hafta öncesi de çalışanlar için bitiş tarihi(red line) olarak belirtilir.

Rapor kontrolü

Proje yöneticileri tarafından sürekli kontrol altında bulunan çalışanlar, haftalık olarak projenin işleyişi hakkında bilgi verirler. Toplanan bu bilgiler bir rapor haline getirilerek yönetime sunulur. Yönetim bu rapor sonucu, Proje yöneticisine gerekli talimatları verir.

B planı

Firma aldığı her projenin yapılış aşamalarını belirlerken, bir de b planını hesaplar. Böylece en kötü senaryolar için bile bir çıkış yolu elde edilmiş olur.

Strateji güncelleme

Üç aylık periyotlar halinde güncellenen strateji, günün koşullarına göre tekrar düzenlenir. Firma yaptığı hataları ve başarılı durumlarıgöz önüne alarak yeni hedeflerini belirler. Böylece çok hızlı kabul değiştirebilen esnek bir yönetim modeli oluşur.

En genel hatları ile özgün bir işletme modeli oluşturmaya çalıştık ancak; bu modelin detaylarına girilmesi gerektiğinde sayfalarca analiz olacaktır.

Yazının en başında da belirttiğim gibi, işletme yönetim modeli, firmanızın geleceğidir. Bu nedenle atacağınız tüm adımları önceden belirlediğiniz bir yol haritasına göre atmanız büyük önem arz etmektedir.

Benzer Yazılar

Henüz yorum yapılmamış

Yorum Yazın

Su elementleri kullanabilirsiniz : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Arama
RSS
Beni yukari isinla