Sql öğreniyoruz 1

Arkadaşlar datateknik‘te yaptığım staj’da, SQL çalışmaya başladım.Bu çalışmalardan öğrendiklerimi sizlerle de paylaşmak adına harekete geçiyorum.Çok geniş ayrıntılı olmasada öğrendiğim kısmını size anlatmaya çalışacağım.SQL dilini öğrendiğinizde,veritabanına dönük fazla sorununuz kalmayacaktır.Çünkü mssql,tsql vs. hepsinde standart bir dil olan SQL kullanılır.

Hiç vakit kaybetmeden başlayalım.Bunun için öncelikle şuradan Microsoft SQL Server 2005 Express indiriyoruz.Ardından Microsoft Management yoksa şuradan onu yüklüyoruz.Tamamen ücretsiz olan yazılımlarımızı yükledikten sonra,artık çalışmaya hazırız.

Hemen en önemli komuttan başlayalım; SELECT

Select komutu ile varolan veritabanınızda çeşitli koşullar kullanarak listeleme yapacaksınız.Diğer bir deyişle veri çekeceksiniz.Daha önce hiç veritabanı oluşturmayanlar için aşağıdaki komutları yazalım.Bu komutların ne olduklarını ilerde anlatıcaz.

CREATE DATABASE deneme

CREATE TABLE yenitablo

(ad nchar(10),soyad nchar(10),numara int)

bunları yazıp üst kısımdan EXECUTE(ÇALIŞTIR) yapıyoruz.Böylelikle elimizde bir veritabanı,bir tablo ve onun 3 alanı bulunuyor.Bu alanlara biraz bilgi girerek,Select komutunu kullanırken daha fazla rahat edebilirsiniz.Üstteki komutları çalıştırdıktan sonra yeni bilgi girişi yapmak için;

USE deneme

INSERT INTO yenitablo (ad,soyad,numara) VALUES (‘ilhan’,’bahar’,’111111′)

.

.

.

Aynı komutu kullanarak,değerleri değiştirip bilgi girişi yaptıktan sonra artık SELECT komutuna geri dönebiliriz.

Örneğin tüm tabloyu görüntülememiz gerekti.

SELECT*FROM tabloadi

Buradaki yıldız(*) tüm alanları temsil etmektedir.Yani eğer o yıldız yerine aşağıdaki gibi yazarsak sadece ad ve soyad alanları gelecektir.

SELECT ad,soyad FROM tabloadi

Ayrıca alt kısımda görüntüleme yaparken,takma isimde kullanabilirsiniz.Örnek veriyorum;

SELECT ad[isim],soyad FROM tabloadi

Üstteki gibi yazdığınızda alt kısımda listelerken sütunda ad yerine isim yazacaktır.

Select‘in diğer bir komutuyla devam ediyorum.

SELECT TOP 10 fiyat  FROM tabloadi

En üstteki 10 fiyat listelenir.

SELECT TOP 30 PERCENT fiyat FROM tabloadi

Fiyat listesindeki üstten %30 luk kısmı listeler.

SELECT GETDATE()

Günün tarihini görüntüleyecektir.

Select‘in kullanımında onlarca özellik vardır.Bunların hepsini yazmıyoruz.Diğer derslerde WHERE,LIKE gibi aramalarınızı çok kolaylaştıracak komutları ilerleyen derslerde anlatmaya çalışıcam.Diğer derste görüşmek üzere…

Benzer Yazılar

Yorumlar

Yorum Yazın

Su elementleri kullanabilirsiniz : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Arama
RSS
Beni yukari isinla